Filppa.com

Harri Filppa | Sarjakuvantekijä ja -tutkija

Olen Oulussa kortteeria pitävä sarjakuvantekijä ja -tutkija, joka on työntänyt kuokkansa moneen maaperään visuaalisen taiteen puolella. Valmistuin vuonna 2007 taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta pääaineenani graafinen suunnittelu.

Sarjakuvat ovat minulle tärkeä ilmaisumuoto. Sarjakuvien hyödyntäminen viihteenä on tärkeä osa tekemistäni. Ei kuitenkaan pidä unohtaa että sarjakuva sopii myös mainontaan ja tieteelliseksi tekstiksi. Aktiivinen sarjakuvantekemiseni sai tuulta siipien alle Ilta-sanomien kuun kotimaisen myötä huhtikuussa 2005.

Tälle sivustolle olenkin koonnut otteita sarjakuvistani ja työskentelystäni sarjakuvan parissa osana akateemisia ympyröitä. Sarjakuviani ovat julkaisseet Ilta-sanomien lisäksi muun muassa Ylkkäri - Oulun ylioppilaslehti, Nuorisolehti Kaaos, Oulu-lehti ja useat muut sekä pienemmät että suuremmat lehdet.

Toimin aktiivisesti Oulun Sarjakuvaseurassa, joka sekä julkaisee sarjakuviin keskittyvää Ruutukaava -verkkolehteä, että kokoaa saman pöydän ääreen oululaisia sarjakuvantekijöitä ja -harrastajia. Tutustu Ruutukaavaan ja tule mukaan seuran toimintaan.

Pro gradu -tutkielmani valmistui lokakuussa 2007. Ruutujen kaupalla työssäni käsittelen sarjakuvakerrontaa suhteessa markkinointiviestintään. Tutkielman julkaisun jälkeen se ylitti uutiskynnyksen ja sitä esiteltiin niin lehdissä kuin televisiossakin.

Tällä hetkellä työn alla on väitöstutkimus, joka yllättäen käs. Työ etenee pikku hiljaa ja valmistuu aikanaan. Lähtökohtanani on edesauttaa visuaalisen ilmaisun hyödyntämistä tieteessä. Tutkimuksesta voit lukea lisää sille varatusta osiosta.

Tutkimustyöni ei liity pelkästään akateemisiin ympyröihin vaan sopivan tilaisuuden tullen paneudun niin historiaan kuin kulloinkin askarruttaviin tutkimusaiheisiin.

 

Muiden töiden ohessa teen satunnaisia opetus- ja luentotöitä sarjakuvan ja visuaalisen kulttuurin merkeissä.